Corona maatregelen voor fietsers

Nederland blijft tot en met een onbekende datum in gedeeltelijke lockdown. Tijdens de lockdown mag je fietsen: alleen of als duo. Uiteraard geldt nog steeds: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen.

Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. 

De anderhalve-meter-maatregel geldt ook (weer) tijdens het samen sporten, voor wielersporters . Tijdens het fietsen houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoten/fietsvrienden én andere verkeersdeelnemers.  

Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden? Dan geldt de 1,5 meter afstand onderling niet. Tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel.

Afstand houden tot andere verkeersdeelnemers is een basisregel die al geldt sinds het begin van de coronaperiode. 

Hoe fiets je veilig samen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen ( zie foto bovenaan, dat mag dus niet met meer). Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je samen fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door. 

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Evenementen zijn ook tot onbekende datum verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn dan ook niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender.

Bron: NTFU